Flickan som överlevde - en sann historia

 

 

Barbie Probert-Wright

 

Boken Flickan som överlevde är en annan vinkling av andra världskriget. Här får vi inga bilder av gasade och svältande judar i ett koncentrationsläger. Därför att detta är något som inte Barbie vet något om förrän långt senare.

     Boken är istället en berättelse om hur två unga flickor överlever tysklands fall. Hur de har skiljts från sin familj och om deras väg tillbaka till sina föräldrar. Man får följa dem på deras vandring från Tabarz till Hamburg en gångmarsch på drygt 20 mil. I Hamburg kunde de långt senare kunde återförenas med sin familj.

     Barbie beskriver de svårigheter de möter och hur människor som de möter behandlar dem. Det är ingen lätt resa och i början är flickorna livrädda för att möta fiendens soldater. I de flesta fall blir de väldigt vänligt bemötta, men i vissa fall råkar de ut för mycket otrevliga saker.

     Boken är en spännande och gripande berättelse och belyser de svårigheter som tyskarna själva mötte under kriget. Den visar också på den ”vanliga” människans okunskap om det som hände i tyskland under krigsåren.  

     Boken är lättläst och fängslande. Den ger även ett perspektiv på kriget om vi sällan möter i annan litteratur.    


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0